У "ЛНР" ніхто не хоче возити пасажирів навіть за 100 тисяч. Огляд ЗМІ окупованого Донбасу

Минулого тижня відзначилися ЗМІ окупованої Луганщини. Легко і невимушено розповіли вони про те, як без діла припадають пилом у гаражах пасажирські автобуси, зразково-показово передані Росією для потреб жителів "ЛНР", як російські будівельні компанії та "шефи" топлять Луганськ у будівельному смітті. Природно, місцеві журналісти, також легко і невимушено, знайшли причини "тимчасових труднощів"

"А теперь заслушаем начальника транспортного цеха…"

Отже, директор підприємства "Луганськміськтранс" Владислав Насонов, який працює на окупованій території, минулого тижня зібрав журналістів на брифінг і розповів їм, що десятиліттями пасажирські автобуси в Луганську їздили неправильно, але ось прийшла Росія, і тепер усе зміниться - московські фахівці до кінця вересня розроблять проєкт оновлення транспортної мережі обласного центру.

"На сьогодні спільно з фахівцями "Мостранспроекта" розробляються пропозиції щодо впровадження нової транспортної схеми руху на території міста", - при цьому, судячи з усього, москвичі розкажуть луганчанам, як їм правильно їздити, не покидаючи російської столиці. "Ми з квітня проводили аналіз пасажиропотоку й обстеження виїзду транспортних засобів на лінію на території міста. Передали цю інформацію для аналізу в "Мостранспроект". До кінця серпня фахівці проаналізують усі дані і до кінця вересня будуть готові нам надати точні дані, які зміни необхідно внести в нашу транспортну мережу", - розповів представникам ЗМІ керівник підприємства.

Як з'ясувалося, Москва для луганських перевізників виступає не тільки в ролі навігатора, а й активно поповнює парк транспортних засобів. "У 2022 і 2023 роках підприємство отримало від регіону-шефа - Москви - 120 автобусів... І цього року отримуємо нові транспортні засоби, тобто вже отримали 20 нових ЛіАЗів, 15 нових "Газелей" і до кінця року отримаємо ще приблизно 25 одиниць абсолютно нових автобусів", - похвалився товариш Насонов, уточнивши, що "на сьогодні ми вже маємо 280 транспортних засобів". На цьому б "начальнику транспортного цеху" і зупинитися, але хтось потягнув його за язик, і директор АТП чесно зізнався, що більша половина автобусів - 160 одиниць - без діла стоїть у гаражі, на маршрути виїжджає лише 120 машин. 

Зокрема, на приколі стоїть і десять відносно сучасних електробусів, запустити які окупаційна влада обіцяла до вересня 2024 року. "Запуск електробусів у Луганську відкладається", - ошелешив читачів і глядачів Насонов. Причина, за його словами, проста - це дефіцит кадрів. "Московські фахівці всіляко допомагають нам, вчать нас, ми не соромимося, хочемо перейняти їхній досвід", - укотре похвалив він "старшого брата". А ось громадяни "ЛНР" підкачали - не хочуть вони йти працювати водіями та автослюсарями в автотранспортне підприємство: "Штат заповнений на 30% від тієї чисельності, яка нам необхідна... Кадровий голод навіть у керівному складі".  

Роман Віткалов, який називає себе "начальником відділу транспорту управління забезпечення життєдіяльності Луганська", повідомив, що пошук фахівців не припиняється ні на хвилину. "Для збільшення кількості автобусів "Луганськміськтранс" проводить усі необхідні роботи з набору водіїв на підприємство, дає оголошення в інтернеті, на автобусах і зупинкових пунктах, а також у центрах зайнятості. Проводиться безкоштовне навчання, з подальшим працевлаштуванням на підприємство", - розповів він.

Складається парадоксальна ситуація: у злиденній "республіці" АТП пропонує всім охочим, "навіть тим, хто не має категорії Д", "всі соціальні гарантії, що існують у державі", зарплату, яка "стартує від 60 тисяч і може сягати і 100 тисяч рублів", а люди не йдуть. 

Залишається сподіватися, що коли-небудь Москва слідом за маршрутною мережею і непотрібними без необхідних спеціалістів автобусами надасть "шефську допомогу" і надішле в окупований Луганськ водіїв, автослюсарів і "керівний склад". 

"Но позвольте, как же он служил в очистке?"

Ще одна проблема, яку висвітлили луганські журналісти - прибирання сміття. "Здається, на вулицях побільшало сміття чи щось відбувається?", - задалися вони традиційним для анексованих територій питанням. З властивим проросійським пропагандистам оптимізмом, автори "сміттєвої" теми одразу розставили всі акценти. "Відходів справді побільшало, адже Луганськ оживає і розвивається, а отже починає продукувати дедалі більше й більше сміття. Причому не тільки побутового, а й будівельного - через небувалі відновлювальні роботи"

Для того, щоб якось впоратися з продуктами життєдіяльності організму, що росте, в "ЛНР" відродили традицію "ленінських суботників", тобто студенти і бюджетники "добровільно" і безкоштовно допомагають комунальникам виконувати їхню роботу. Але читаємо місцеву пресу... Виявляється, комунальники якраз не виконують свою частину "суспільного договору". "По вулиці Фрунзе від вул. 2-ї Біломорської і до Трамвайного парку лежать гори мішків із зібраним на суботнику сміттям. Починають підвозити і нові мішки - утворюється стихійне звалище!!!", - намагаються через ЗМІ достукатися до окупаційної влади жителі Луганська. 

Влада виправдовується і каже, що після російської анексії області тільки у 2024 році в "ЛНР" з Росії прислали 2400 контейнерів і 38 одиниць спецтехніки. Для вивезення сміття, запевняють комунальники, залучають навіть кар'єрну техніку. 

Але луганчани, звісно, самі винні - викидають у контейнери великогабаритне сміття: старі меблі, шини від авто. Але найбільше сміття Луганську дістається від будівельників - численні ремонтно-будівельні організації звалюють його разом із побутовими відходами. 

Місцева влада визнала, що нічого не може вдіяти з порушниками. Імовірно, знайти управу на них важко, оскільки здебільшого це російські компанії і російські ж "шефи"...

 

 

Статті

Країна
06.09.2024
11:06

12-годинні виклики, реформування і «Надія». Як "швидка" виконує свої функції у прифронтовій Дніпропетровщині

Зараз додалося викликів… Ми всі розуміємо які. У нас щоденні транспортування військових, я не буду говорити, з яких локацій. Першими працюють військові медики, ми забираємо поранених військових в лікарнях першого контакту або стабілізаційних пунктах
Країна
05.09.2024
11:31

Національний кешбек: як це працюватиме

Ініційована президентом В.Зеленським держпрограма "Купуй українське" ("Національний кешбек") стартувала з 2 вересня. "ОстроВ" розповідає про її умови та ризики.
Світ
04.09.2024
11:19

«В перспективі наступного року Москві доведеться домовлятися з Вашингтоном». Російські ЗМІ про Україну

«Виснажені громадяни Незалежної розуміють, що під час швидкого настання холодів їхня енергосистема може не витримати, а Росія масштабними бомбардуваннями здатна знищити всю енергомережу України і тоді настане колапс»
Всі статті